Hola Josep, aprofitant l’oferiment, passo a fer algunes afirmacions i algunes preguntes, per si algun company en coneix les respostes.

 

 1. Mentre no es trobi manera d’aniquilar-lo, el virus seguirà entre nosaltres.
 2. Mentre segueixi entre nosaltres i no hi hagi vacuna, seguirà infectant.
 3. Sembla que la gravetat de la infecció va associada a altres patologies. Tret d’aquests casos la infecció se sol passar sense greus inconvenients (com la grip).
 4. El problema no es evitar el contagi (cosa impossible de moment) si no reduir-lo tant com es pugui.
 5. No tinc clar que hi hagi una fórmula clarament definida pels tècnics sanitaris per prevenir o minimitzar els contagis. Per exemple, es suficient la distància de seguretat? Es eficient la mascareta? Cal rentar la roba cada vegada que sortim? Portar guants o rentar-se les mans?. Caldria posar l’accent en aquesta qüestió, donar instruccions molt concretes i fer-les complir estrictament. No entenc per que no es fa.
 6. Mentre no hi hagi tests massius no tindrem ni idea de l’abast de la pandèmia: quants contagiats, quants immunitzats, quants no hi ha tingut contacte. L’única estadística real es la de morts i no es fiable per que cadascú la manipula a la seva manera. A quin geni estadístic se li va acudir comptar sols els morts en hospitals?
 7. La solució de tots a casa, raonable en el primer moment en que no sabíem res i tot estava descontrolat, ja no es raonable ara que sabem mes coses, sobre com es transmet el virus i com evitar-ho.
 8. La desescalada s’està fent en base a dades històriques: més tard els que han tingut més infectats. Això es com conduir mirant el retrovisor. L’única garantia es prevenir i evitar el contagi, o al menys espaiar el nombre de contagis.
 9. Tot això passa per dos motius: els responsables públics estan bloquejats pel pànic que els facin responsables de les morts, per l’ús indecent que uns i altres fan de la informació amb objectius polítics, per la incapacitat d’establir un consens de País, i per que estan en  mans de científics i sanitaris integristes que volen reivindicar la seva importància (i els seus llocs de treball) com a penitència per les retallades del passat.
 10. Aquests científics sols pensen en funció de criteris sanitaris i dels seus propis interessos personals i col·lectius, sense prendre en consideració els monumentals costos econòmics que això implica per al país, per a les empreses i per a les persones. Els dirigents polítics haurien d’integrar aquesta dada al problema general.
 11. Tot això es fa per no col·lapsar el sistema sanitari. Però un cop hem après com frenar els mecanismes de contagi i els fem respectar, no es mes eficient i econòmic, per exemple, comprar un macro hotel i convertir-lo en un centre específic de coronavirus, amb el personal i material que calgui, que tenir confinada a tota la població?
 12. Que faran si hi ha rebrot?, tornar-nos a confinar per que no han ampliat prou el sistema sanitari? No tenen estudiats escenaris de necessitats segons diferents hipòtesis d’evolució de la pandèmia i els recursos necessaris per afrontar-los, tots aquests científics?
 13. Si es bloqueja el sistema econòmic, la gent no morirà de coronavirus si no de gana.
 14. Les possibilitats de l’Estat Espanyol d’assumir un increment brutal del dèficit, ara mateix son escasses i es fa difícil comptar amb una gran solidaritat Europea. La prima de risc es podria disparar si el BCE es veu frenat en la seva política del “whatever it takes” del Dragi, en principi refrendada per la Lagarde.
 15. En qualsevol cas aquest diners no son gratis i les generacions futures els hauran de tornar. Quins seran els costos i els sacrificis?
 16. Si tot això s’ensorra i ens intervenen, tenim l’exemple de Grècia sobre el que pot passar: retallades de sous, de pensions, de prestacions, apujada d’impostos.....

 

Una abraçada i molta sort a tots

 

Josep Maria Navarro Codina

Gerent

Altres notes d'interès

NOTA REIAL DECRET LLEI 19/2020

30/05/2020

NOTES TRIBUTÀRIES

NOVETATS EN ELS ERTES

16/05/2020

NOTES LABORALS

L'ASSOCIAT OPINA: LAUDE PUIG

09/05/2020

NOTES D'ALTRES QÜESTIONS

NORMATIVA PRIMERA FASE DE LA DESESCALADA

04/05/2020

NOTES D'ALTRES QÜESTIONS